Al meer dan 5.000 IT-jobs gesneuveld in België door herstructureringen

Een herstructureringsgolf treft de technologiesector enorm hard: meer dan 5.000 jobs gingen verloren in de eerste negen maanden van 2024.

De nieuwe conjunctuurmonitor van Agoria, de Belgische technologiefederatie, toont aan dat de technologiesector momenteel onder zware druk staat. In de eerste negen maanden van 2024 zijn door herstructureringen meer dan 5.000 jobs verloren gegaan, wat het hoogste aantal is in 12 jaar tijd. Dit verlies aan werkgelegenheid treft zowel de technologische maakindustrie als de IT-sector, die normaal een groeiende sector is.

Hoogste jobverlies in meer dan een decennium

Volgens Bart Steukers, CEO van Agoria, staan acht van de tien indicatoren in de conjunctuurmonitor op rood, wat duidt op een alarmerende situatie. Hij benadrukt dat de industrie op een scharniermoment staat en dat het beleid snel moet ingrijpen om een “Industry First”-aanpak te volgen. Steukers wijst op de noodzaak om investeringen te stimuleren, de regeldruk te verlagen en de competitiviteit van bedrijven te versterken.

Conjunctuurmonitor 2024 Agoria
Bron: Agoria (2024)

De indicatoren die de activiteit en tewerkstelling in de sector meten, tonen dat de technologische maakindustrie in de eerste helft van 2024 een sterke daling kende, met een productieniveau dat alarmerend laag is. Belgische technologiebedrijven opereren al bijna twee jaar op minder dan 80% van hun capaciteit, wat investeringen verder vertraagt. Ook de exportprestaties van de Belgische technologie in Europa zijn gedaald tot een historisch dieptepunt van 4,4%.

Op het gebied van werkgelegenheid is de situatie eveneens zorgwekkend, met bijna 6.000 verdwenen jobs in het afgelopen jaar. De vraag naar nieuwe arbeidskrachten blijft echter hoog, met bijna 15.000 openstaande vacatures, hoewel bedrijven moeite hebben om technische profielen te vinden.

De belangrijkste uitdagingen voor de sector zijn volgens Agoria onder andere de hoge energiekosten, de loonkosthandicap, en een te hoge regeldruk. Steukers pleit voor een vermindering van de regeldruk, meer investeringen in innovatie en een versterking van de competitiviteit van Belgische technologiebedrijven om deze crisis het hoofd te bieden.

lees ook

Wegvallen auteursrecht treft lonen in Belgische IT-sector

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.