Microsoft breidt zijn datacentercapaciteit in Europa met 40 procent uit en introduceert vijf digitale toezeggingen om het Europese digitale ecosysteem, de cyberbeveiliging, privacy en economische weerbaarheid te ondersteunen.
Microsoft doet vijf nieuwe toezeggingen aan Europa, waaronder een uitbreiding van zijn datacentercapaciteit met 40 procent in zestien landen tegen 2027. Dat vertelt Brad Smith, de president en topadvocaat van Microsoft tijdens een evenement in Brussel. Hij schrijft deze beloftes neer in een blogpost.
Verder zegt het bedrijf de digitale weerbaarheid van het continent te versterken, ook bij geopolitieke spanningen, en garandeert dat gegevens van Europese klanten binnen Europa verwerkt en beschermd blijven. Daarnaast stelt Microsoft extra middelen in voor cyberbeveiliging, benoemt het een Europese Deputy CISO en ondersteunt het Europese economische groei door open toegang te bieden tot AI- en clouddiensten, ook voor open-sourceontwikkelaars.
Uitbreiding infrastructuur
Microsoft plant een aanzienlijke uitbreiding van zijn clouddiensten in Europa, met datacenteroperaties in zestien landen. Tegen 2027 wil het bedrijf zijn capaciteit meer dan verdubbelen ten opzichte van 2023. De uitbreiding is bedoeld om landen te helpen beter gebruik te maken van cloud- en AI-technologieën. De infrastructuur zal opereren binnen Europese wetgeving en ondersteund worden door partnerschappen zoals Bleu in Frankrijk en Delos in Duitsland, gericht op soevereine cloudoplossingen.
Onder de noemer ‘Digital Resilience Commitment’ belooft Microsoft Europese overheden te beschermen tegen mogelijke onderbrekingen van clouddiensten door buitenlandse overheden. Indien een externe partij ooit zou eisen dat Microsoft zijn Europese diensten stopzet, zal het bedrijf juridische stappen ondernemen om dat te voorkomen. Daarnaast worden back-ups opgeslagen in Zwitserland en krijgen Europese partners de bevoegdheid om de diensten draaiende te houden bij calamiteiten.
Vijf beloftes
Op het vlak van privacy wijst Microsoft op de voltooiing van het EU Data Boundary-project. Dit geeft Europese klanten de mogelijkheid om hun data volledig binnen de EU en EFTA te bewaren en te verwerken. Extra beveiligingsopties zoals vertrouwelijke verwerking en encryptiesleutels onder klantbeheer moeten dataprivacy versterken.
Voor cyberbeveiliging benoemt Microsoft een Deputy Chief Information Security Officer (CISO) voor Europa. Deze functie moet zorgen voor naleving van Europese regelgeving zoals de NIS 2-richtlijn en de Cyber Resilience Act (CRA). Microsoft belooft ook een onafhankelijke audit van zijn naleving van deze wetgeving.
Tot slot bevestigt Microsoft zijn steun voor Europese economische concurrentiekracht, onder meer door open toegang te bieden tot AI-modellen op het Azure-platform. Europese bedrijven, waaronder Factorial, iGenius en Visma, maken hier reeds gebruik van. De techreus benadrukt ook zijn samenwerking met open-sourcetechnologie en verwijdert kosten voor datamigratie tussen cloudproviders.
Met deze vijf toezeggingen stelt Microsoft zich expliciet op als partner van Europese overheden en organisaties in de verdere digitalisering van het continent.