Isaca: ‘Beveiligingsexperten staan onder stress’

Nieuw onderzoek door Isaca toont aan dat cyberbeveiligingsteams het groeiende aantal cyberaanvallen niet kunnen bijhouden. Tekort aan mensen en budget spelen daar een grote rol in.

Voor zijn jaarlijkse State of Cybersecurity-rapport houdt Isaca de vinger aan de pols bij beveiligingsexperten wereldwijd. 1.868 respondenten vulden dit jaar de vragenlijst in. Het leven van beveiligingsteams is er de voorbije twaalf maanden niet eenvoudiger op geworden, blijkt uit de survey. Twee op drie respondenten (68%) geeft aan dat zijn of haar job stressvoller is dan vijf jaar geleden.

lees ook

Made in Belgium: kwaliteitslabel voor beveiliging?

Het complexe beveiligingslandschap is daar de hoofdreden voor. 41 procent zegt met meer cyberaanvallen geconfronteerd te worden. 58 procent verwacht zich dit jaar aan een aanval, wat zes procentpunten meer is dan vorig jaar.

Onderbemand, te weinig geld

Om voorbereid te zijn op de aanvalsgolf, zijn adequate investeringen in personeel en vaardigheden nodig. Ook daar wringt het schoentje voor beveiligingsexperten. Zes op tien respondenten (61%) vindt dat het beveiligingsteam onderbemand is. Een ruime helft vindt het budget voor IT-beveiliging ontoereikend. Isaca vindt geen verband tussen de bemanningsgraad en het gebruik van AI binnen beveiligingsteams.

Er zijn minder openstaande vacatures dan een jaar geleden, maar vacatures geraken lang niet altijd ingevuld. 19 procent van organisaties heeft openstaande entry-level vacatures, slechts een kleine daling ten opzichte van 2023 (22%). Het aantal bedrijven met openstaande non-entry-level vacatures daalt eveneens licht, van 53 procent naar 48 procent. Goed nieuws voor werkgevers is dat werknemers kiezen voor zekerheid en minder snel geneigd zijn van werk te veranderen.

Het uitdagende economische klimaat laat zich nog op andere manieren voelen. Veel werkgevers zijn zuiniger met het aanbieden van trainingen voor personeel. Beveiligingsexperten ervaren voornamelijk een tekort aan ‘soft-skills’ binnen hun teams met voorop communicatieve vaardigheden (54%), nipt gevolgd door probleemoplossend denken (53%) en kritisch denken (48%).

“In een steeds complexer dreigingslandschap is het van vitaal belang dat we als industrie deze hindernissen van onderfinanciering en onderbezette teams overwinnen. Zonder sterke, bekwame teams komt de veerkracht van hele ecosystemen op het gebied van beveiliging in gevaar, waardoor kritieke infrastructuur kwetsbaar wordt”, zegt Chris Dimitriadis, Chief Global Strategy Officer at Isaca.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.