Uit internationaal onderzoek blijkt dat organisaties steeds vaker een beroep doen op externe expertise voor hun beveiligingsstrategie.
Steeds meer organisaties in de Benelux kiezen voor de ondersteuning van een managed service provider (MSP) op het vlak van cybersecurity. Volgens het MSP Customer Insight Report 2025 van Barracuda werkt 81 procent van de bedrijven met maximaal 2.000 medewerkers in de regio al samen met een MSP.
Grote afhankelijkheid
Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met marktonderzoeksbureau Vanson Bourne en bevroeg 2.000 IT- en securitybeslissers wereldwijd. Uit de resultaten blijkt dat bedrijven nood hebben aan ondersteuning door MSP’s om de complexiteit van IT-beveiliging te beheren. In de Benelux vertrouwt 55 procent van de respondenten op hun MSP voor permanente beveiligingsmonitoring. Nog eens 53 procent zegt dat hun MSP helpt bij het opstellen van een geschikte securitystrategie.

Daarnaast verwacht 44 procent hulp bij het beheren van een groeiend aantal beveiligingstools en leveranciers. De meerderheid van de organisaties werkt al met een MSP of is dat van plan. In totaal overweegt of onderzoekt zelfs 98 procent van de ondervraagde bedrijven in de Benelux een samenwerking met een MSP.
Grotere klanten
Het klantenprofiel van MSP’s verandert. Waar ze voorheen vooral mikten op kleinere bedrijven, blijkt nu dat wereldwijd 85 procent van de organisaties met 1.000 tot 2.000 werknemers op een MSP rekent voor securityondersteuning. Ter vergelijking: bij kleinere bedrijven (50 tot 100 werknemers) is dat 61 procent.
De komende jaren verwachten organisaties vooral ondersteuning op het vlak van AI, machine learning, incident response en netwerkbeveiliging zoals zero-trust. Ook financieel zijn klanten bereid hierin te investeren: 93 procent van de Benelux-bedrijven wil extra betalen voor geavanceerde ondersteuning bij de integratie van beveiligingstools.
Toch zijn de verwachtingen hoog. De helft van de Benelux-respondenten zou overstappen naar een andere MSP als hun huidige partner onvoldoende 24/7 ondersteuning biedt. Andere redenen om van dienstverlener te wisselen zijn een gebrek aan groeiondersteuning (44%) of te weinig vertrouwen in herstelcapaciteit na een cyberaanval (38%).