In Nederland verschijnen er steeds meer Mac-toestellen op de werkvloer. België staat aan het begin van een groeiperiode. Is een Mac een goed idee en hoe beheer je dit? MadMacX helpt ons op weg.
De toon voor ons gesprek met MadMacX was snel gezet toen Teams niet direct goed wilde opstarten. “Windows zeker?”, lacht Michael Brosens. Samen met Daniel Mies schuiven ze mee aan de virtuele tafel. Mies en Brosens zijn managing partners bij MadMacX, onderdeel van De Cronos Groep.
We hebben al direct door dat we moeilijk een pasklaar antwoord krijgen op de vraag in de titel. Brosens werd met Mac opgevoed en Mies is al tien jaar bekeerd. “Once you go Mac, you never go back.” Beide heren stonden me nog net niet met een coltrui te woord.
Ieder bedrijf naar Mac? Hun antwoord is volmondig ja. De vraag of Apple thuishoort op de werkvloer is achterhaald. Het is gewoon een realiteit in de meeste bedrijven.
Jetsons en Flintstones
Beginnen doet Brosens met een quote van Fletcher Previn toen hij CIO was van IBM in 2018 (dezer dagen oefent hij die functie uit voor Cisco, nvdr): “We zijn de Jetsons (Apple) thuis, maar de Flintstones (Windows) op het werk. Die quote is vandaag nog steeds van toepassing, alhoewel daar verandering in komt.” Brosens verwijst naar de Gen Z-generatie die zijn weg naar de werkvloer vindt.
“Zij accepteren dit niet meer. Gen X plooit voor de baas, Gen Z niet. Een bedrijf dat de Gen Z-generatie aan boord wil krijgen, moet zich aanpassen.” Is iemand opgegroeid met een Mac of waren Apple-toestellen de referentie tijdens hun studierichting, dan willen ze die lijn doorzetten. Apple richt zijn productontwikkeling al van bij het begin op user experience. De nieuwe generatie professionals beschouwt dat gebruiksgemak veelal als de norm.
Organisaties die een Windows-omgeving hebben en Mac niet willen aanvaarden als alternatief, verliezen volgens Brosens de War for Talent. “MadMacX verdedigt het idee dat een introductie van Apple volledig compromisloos kan. En dat het zelfs efficiënter en goedkoper blijkt. Moeilijk is het niet, maar het IT-team is vaak de flessenhals.”
Latente situatie
“Apple-toestellen in bedrijven vormen een latente situatie. Ze zijn er al en de nood is soms hoger dan erkend wordt.” Mies verwijst naar het uitgebreide aanbod aan Mac-toestellen en hoe performant ze vandaag zijn. “Waar een kleine muziekstudio vroeger duizenden euro’s in een toptoestel moest investeren, is vandaag een MacBook Air al genoeg. De hardware is ontzettend hard geëvolueerd sinds Apple zijn eigen chips maakt. Gezien de razendsnelle evolutie van A.I. zijn bedrijven ook op zoek naar werkstations die krachtiger zijn. Met zijn M-serie chips geeft Apple een stevige knipoog naar die verhoogde performantie.”
Maar de toestellen zijn niet goedkoop. Is de prijs dan een relevant argument om Mac nog even links te laten liggen? “Neen, integendeel.”, argumenteert Mies. “Een Mac vereist minder ondersteuning, er is minder downtime, de toestellen draaien efficiënter en op het einde hebben de toestellen een hogere restwaarde. De Total Cost of Ownership (TCO) na drie jaar is zelfs een stuk lager dan bij Windowstoestellen met vergelijkbare specs.”
Brosens benadrukt wel dat het Mac-verhaal niet exclusief moet zijn. “Organisaties die 100 procent overstappen op Mac, zijn nog zeldzaam. IBM, Cisco en SAP zijn mooie voorbeelden. We zien dat Apple daar in veel meer customer facing afdelingen de kop opsteekt. Niet enkel bij de klassiekers als marketing of grafische vormgeving.”
Nood aan rapportering
Mies hoopt dat we ook in België door die traditionele muur van creatieve professionals kunnen breken. Dat segment wil Mac en krijgt dat vaak ook, maar verder wordt er soms niet gekeken. Apple deelt geen concrete cijfers rond hun marktaandeel, maar Brosens licht ons wel een tipje van de sluier op.
“In België is het aandeel van Apple in een enterprise-omgeving behoorlijk klein. We horen vaak cijfers rond de zes à tien procent. Kijken we naar Nederland, daar gaan we al richting de veertig procent.”
Hij ziet dat Apple in het enterprisesegment zijn plaats heeft gevonden en groeit. Het zijn de middelgrote tot grote ondernemingen die Apple stiefmoederlijk behandelen. “Nochtans moet er wel iets veranderen. CSRD, NIS2, ISO27001, dergelijke standaarden dwingen tot meer rapportering. Je kan de rapporteringsnoden van die Mac-toestellen niet blijven negeren. En vergeet niet dat die richtlijnen stammen uit een vraag naar meer digitale beveiliging van data en privacy.”
Jamf als motor
Volgens Mies is het beheer van Apple-toestellen binnen bedrijven de belangrijkste te nemen stap, beter bekend als Mobile Device Management of MDM. “Velen weten dat niet, maar Apple was hier al veel vroeger mee bezig dan Microsoft. Bij Apple kan je bijvoorbeeld al tien jaar of langer een gesloten doos naar een werknemer sturen en automatisch laten enrollen.”
MadMacX omarmt voornamelijk Jamf als MDM-plaform, volgens hen dé referentie om Mac-toestellen te beheren. Dat moet ook vinden we, want te veel organisaties timmeren een Mac nog niet dicht zoals een Windows-pc. “Dat brengt risico’s met zich mee. Heel wat C-levels werken met Mac, die worden steeds vaker een prooi voor phishing. Ook Apple is vandaag vatbaar voor malware.”
Jamf is voor Mies de referentie, maar je kan een Mac ook in een andere MDM stoppen. Zelfs Microsoft InTune ondersteunt vandaag Mac. En dat zegt veel over de groei van Apple in business.
“Bij ons kan het op twee manieren: ofwel in tandem met een IT-team, ofwel doen we alle beheer zelf. Zeker bij kleinere bedrijven wordt er vaak voor dat laatste gekozen. Aangevuld met renting of leasing-formules, ontwerp je een scherpe device-lifecycle aanpak. MadMacX faciliteert dat hele maatwerkproces.”
Mac als foolproof oplossing
Gen Z die op tafel klopt, MDM, relatieve kostprijs, je ziet de twinkel in de ogen van Mies en Brosens wanneer ze hun relaas brengen. “Vergeet ook niet dat je een veel kleiner IT-team nodig hebt om een park met Apple-toestellen te beheren. De Apple introducties bij SAP en Cisco zijn minutieus gemeten. Daaruit blijkt dat je met 7 engineers tot 200.000 Macs kan beheren. Voor hetzelfde aantal Windows-toestellen kijk je al gauw naar 20 engineers. Mac is meer foolproof voor de gebruiker en ‘easier to manage’ voor het IT-team.”
Je hebt een veel kleiner IT-team nodig om een park met Apple-toestellen te beheren.
Michael Brosens en Daniel Mies, managing partners bij MadMacX, onderdeel van De Cronos Groep
Met een standaard doorlooptijd van drie jaar blijf je de nieuwste technologie in huis hebben, wat niet onbelangrijk is in de razendsnelle evolutie rond artificiële intelligentie en nieuwe functies binnen macOS. Door de hoge restwaarde op die korte periode kost het organisaties minder dan ze denken.
“Onze MadMacX missie is om IT-managers te overtuigen van zowel de mogelijkheden als de voordelen. Zij werken hoofdzakelijk met Windows en kennen Mac onvoldoende. Maar mogelijk zien ook zij de noodzaak om hun workplace-aanbod te verbreden. IBM, SAP en Cisco hebben laten zien dat het kan én dat het werkt.”
Dit is een redactionele bijdrage in samenwerking met MadMacX. Voor meer informatie over Apple in het zakelijke segment, kan je hier terecht.