Is Unified Endpoint Management genoeg? (spoiler alert: niet meer)

Iedere organisatie beschikt over honderden, of duizenden, digitale apparaten die beheerd moeten worden. En beveiligd. Unified Endpoint Management (UEM) is een moderne oplossing die de controle, het onderhoud en de beveiliging van apparaten op verschillende locaties en platforms, zoals laptops, smartphones en desktops, vereenvoudigt binnen één console. Net als de hele digitale omgeving evolueert ook UEM constant. Ook in de toekomst mogen we veel innovaties verwachten. In deze blog geven we de stand van zaken en blikken we ook vooruit op toekomstige evoluties.

Wat is UEM?

Maar laten we eerst even UEM ontleden. UEM brengt voorheen gefragmenteerde tools voor apparaatbeheer samen tot een uniform platform. Deze gecentraliseerde aanpak integreert de mogelijkheden van oudere systemen zoals Mobile Device Management (MDM) en Enterprise Mobility Management (EMM). MDM bood controle op apparaatniveau, waardoor organisaties instellingen konden configureren, applicaties konden beheren en beveiligingsbeleid konden afdwingen op smartphones en tablets. EMM breidde dit concept uit door functies toe te voegen zoals het beheer van mobiele toepassingen en detectie van bedreigingen, maar bleef gericht op mobiele apparaten.

UEM gaat nog een stap verder en consolideert deze functies in een veel uitgebreidere oplossing die meer systemen ondersteunt dan alleen mobiele apparaten. Met UEM kunnen organisaties nu via één enkel platform alle soorten apparaten beheren – van smartphones en laptops tot IoT-apparaten – ongeacht hun besturingssystemen of locaties. Door IT-teams in staat te stellen zichtbaarheid en controle te krijgen over het gehele ecosysteem van apparaten, is UEM een fundamenteel onderdeel geworden van het beheer van de vaak zeer diverse omgevingen waarmee we tegenwoordig werken – op kantoor, onderweg en op locatie.

Belangrijkste kenmerken van UEM

UEM-oplossingen bieden meestal functies die de manier verbeteren waarop organisaties hun apparaten beheren en beveiligen:

  • Gecentraliseerde bewaking en controle: Dankzij het uniforme platform van UEM kunnen teams apparaten consistent bewaken en noodzakelijke updates op afstand toepassen, ongeacht de locatie van het apparaat.
  • Gestroomlijnde processen: Door verschillende tools in één oplossing te integreren, helpt UEM organisaties de complexiteit van het gebruik van een wirwar aan los van elkaar functionerende oplossingen te verminderen, waardoor het eenvoudiger wordt om patches toe te passen, updates te implementeren en kwetsbaarheden te identificeren.
  • Basisbeveiliging: UEM faciliteert basisbeveiligingsmaatregelen, zoals het afdwingen van beveiligingsbeleid, het configureren van apparaten en het garanderen van compliance, allemaal vanaf één platform.

Door het beheer van endpoints te vereenvoudigen, levert UEM waarde door de gebruikerservaring te verbeteren, de beveiliging aan te scherpen en de operationele efficiëntie te verhogen. Er zijn echter grenzen aan de mogelijkheden van UEM, vooral als het gaat om geavanceerde beveiliging.

De uitdagingen van alleen vertrouwen op UEM

Hoewel UEM uitgebreid apparaatbeheer biedt, is het niet inherent ontworpen om de steeds geavanceerdere cyberbeveiligingsuitdagingen van moderne bedreigingen aan te gaan. In het bijzonder heeft UEM moeite om de snelle respons en automatisering te bieden die nodig zijn om aanvallen effectief af te weren en volledige zichtbaarheid over endpoints te garanderen. Naarmate cloudomgevingen zich uitbreiden en de verscheidenheid aan endpoints toeneemt, worden deze beperkingen steeds duidelijker.

Bovendien zijn traditionele UEM-tools vaak niet flexibel genoeg om realtime bedreigingen te beheren en erop te reageren. Hoewel ze zichtbaarheid en een zekere mate van controle bieden, kunnen ze traag zijn bij het detecteren van of reageren op opkomende kwetsbaarheden, waardoor potentiële beveiligingsrisico’s ontstaan. Om deze hiaten op te vullen, zijn er verschillende geavanceerde endpoint-oplossingen op de markt gekomen die het uitgebreide apparaatbeheer van UEM combineren met verbeterde beveiligingsmogelijkheden.

UEM voorbij: geavanceerde oplossingen voor endpoint-beheer

Deze nieuwe oplossingen luisteren naar de namen Endpoint Detection and Response (EDR), Extended Detection and Response (XDR) en de nieuwste, Converged Endpoint Management (XEM). Ze bieden een meer proactieve en geïntegreerde aanpak van endpoint-beveiliging.

  • EDR: richt zich op het detecteren van en reageren op bedreigingen op individuele apparaten, waarbij technieken worden gebruikt om het gedrag van apparaten te analyseren en afwijkingen te detecteren die kunnen duiden op een potentiële aanval.
  • XDR: breidt EDR uit door gegevens uit meerdere bronnen te integreren, zoals netwerkverkeer, e-mails en cloud services, voor een holistischer beeld van potentiële bedreigingen op alle endpoints en snellere, uitgebreidere reacties.
  • XEM: de nieuwste innovatie op het gebied van endpoint-beheer combineert de sterke punten van UEM met aanvullende tools die gebruik maken van machine learning en AI. XEM-oplossingen maken realtime monitoring en op gedrag gebaseerde detectie mogelijk, waardoor reacties op potentiële beveiligingsbedreigingen worden geautomatiseerd voordat ze de organisatie beïnvloeden.

Deze geavanceerde oplossingen verschuiven endpoint management van een reactieve naar een proactieve benadering, waardoor organisaties kwetsbaarheden kunnen identificeren, bedreigingen kunnen voorspellen en snel kunnen reageren. Door beveiligingsfuncties te koppelen aan de fundamentele beheermogelijkheden van UEM, voegen deze oplossingen een extra laag veerkracht toe aan endpoint-beheer.

De toekomst: Autonoom beheer van endpoints

Inmiddels is ook het concept van Autonomous Endpoint Management (AEM) in opkomst als de volgende evolutionaire stap in endpoint-beveiliging. AEM is gericht op het inbrengen van automatisering en AI-gebaseerde inzichten in endpoint management, waardoor handmatig toezicht wordt verminderd en de reactiesnelheid op potentiële bedreigingen wordt verbeterd. Door gebruik te maken van AI kunnen organisaties anticiperen op beveiligingsincidenten en deze voorkomen, terwijl het beheer van apparaten wordt gestroomlijnd.


Tanium heeft zich gepositioneerd in de voorhoede van deze endpoint management-evolutie door het ontwikkelen van Converged Endpoint Management (XEM) oplossingen die de mogelijkheden van UEM integreren met geavanceerde beveiliging en operationele functies. Tanium’s XEM-platform stelt organisaties in staat om endpoint-controle te centraliseren, compliance af te dwingen en risico’s te verminderen – en dat alles vanuit één enkel platform. Door processen zoals patch management, remote softwaredistributie en apparaatconfiguratie te automatiseren, stelt Tanium’s XEM -platform IT-teams in staat om zowel operationele als beveiligingsbehoeften efficiënter aan te pakken. Een ontwikkeling die meer dan welkom is gezien de niet aflatende strijd met cybercriminelen.

Dit is een ingezonden commerciële bijdrage van Wytze Rijkmans, Regional Vice President van Tanium. De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud. Voor meer informatie over hun diensten kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.