Hoe AI inzetten voor betere cybersecurity

Organisaties zitten midden in een schaakspel met cybercriminelen die artificiële intelligentie (AI) gebruiken. Hoewel AI talloze kansen biedt om innovatie en efficiëntie in verschillende sectoren te stimuleren, brengt het ook een nieuw soort cyberbedreigingen met zich mee.

IT-professionals melden dat cybercriminelen steeds vaker AI en GenAI gebruiken om geavanceerde aanvallen sneller en op grotere schaal uit te voeren.

Security-experten moeten hard werken om criminelen voor te blijven. GenAI-gedreven aanvallen vormen een aantal unieke uitdagingen voor organisaties. Geautomatiseerde phishingcampagnes worden steeds geavanceerder en danzij GenAI kunnen oplichters menselijk gedrag beter nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan zeer overtuigende social engineering-technieken zoals deepfakes, waarbij vrienden, familie of collega’s worden nagebootst. Op softwareniveau zien we ook autonome malware die zich aanpast en ontwikkelt om detectie te omzeilen. Hoe moeten organisaties hierop reageren? 

Beveiligingshygiëne versterken voor AI-adoptie 

Hoewel er geen wondermiddel bestaat, begint alles bij een goede beveiligingshygiëne, zeker nu organisaties AI steeds sneller toepassen. 

De eerste stap is het waarborgen van een veilige IT-infrastructuur, vanaf de productontwikkeling tot de uiteindelijke inzet. Door beveiligingsmaatregelen zoals multifactorauthenticatie en rolgebaseerde toegangscontrole in te bouwen, voeg je een extra beschermingslaag toe die kwetsbaarheden minimaliseert. Continue monitoring helpt om aanvallen tijdig op te sporen en er snel op te reageren.

Logging- en monitoringtools spelen hierin een sleutelrol. Beveiligingsprofessionals gebruiken deze data om afwijkend gedrag te signaleren dat een risico voor de organisatie kan vormen.

Bij een beveiligingsincident is een goed herstelplan essentieel om snel en efficiënt weer operationeel te worden en verstoringen tot een minimum te beperken.

Steeds meer organisaties kiezen voor een zero trust-architectuur om hun omgevingen te beschermen. Deze benadering gaat uit van het principe dat geen enkele entiteit binnen of buiten het netwerk wordt vertrouwd, tenzij deze geverifieerd is. Het toepassen van zero trust vermindert de kans op cyberaanvallen, omdat alleen geverifieerde activiteiten worden toegestaan.

De implementatie van AI vereist ook strenge controle over de bedrijfsgegevens, vooral voor AI-systemen die gebruikmaken van de publieke cloud. Sterke gegevensbeveiliging en -governance vormen de eerste vereiste voor elke AI-beveiligingsstrategie.

De kracht van AI-gebaseerde beveiliging

Wanneer je een sterk beveiligingsfundament hebt gelegd, is het tijd om de technologie te omarmen die ook door bedreigers wordt ingezet: AI. Door AI-gebaseerde beveiligingsoplossingen te gebruiken, kunnen organisaties hun weerbaarheid tegen cyberdreigingen vergroten.

AI-gebaseerde beveiliging bestaat uit oplossingen die bedreigingen kunnen identificeren en daarop reageren, zowel proactief als reactief. Door beveiligingsteams uit te rusten met tools die machine learning en zelflerende technologieën inzetten, kunnen bedreigingen sneller worden gedetecteerd en aangepakt. Dit versterkt de algehele beveiligingspositie van de organisatie.

Proactief kan AI helpen om continu netwerkverkeer, gebruikersgedrag en systeemlogboeken te monitoren en verdachte patronen te herkennen die op kwaadaardige activiteiten kunnen duiden. Deze vroege detectie en preventie zijn cruciaal om potentiële schade door cyberaanvallen te beperken. AI leert en past zich aan nieuwe uitdagingen aan, waardoor IT- en beveiligingsteams criminelen een stap voor blijven, zelfs als zij hun tactieken verfijnen en nieuwe kwetsbaarheden ontdekken. Zo kunnen bedrijven een op maat gemaakte beveiligingsstrategie ontwikkelen die effectief is tegen de bedreigingen in hun branche.

Helaas kunnen zelfs de best beveiligde systemen niet altijd alle aanvallen voorkomen. In zulke gevallen kan AI ook het herstelproces ondersteunen door incidentrespons te automatiseren. Van het indammen van bedreigingen tot gegevensherstel en forensische analyse: AI kan de impact van aanvallen beperken en het herstelproces versnellen.

De menselijke factor in AI-beveiliging

Bovenop het bouwen van een sterk beveiligingsfundament, moeten organisaties erkennen dat werknemers hun eerste verdedigingslinie zijn. Elke medewerker moet een basiskennis hebben van hoe AI bedreigingen geavanceerder maakt, hoe ze te herkennen en wat te doen als er iets niet klopt. Dit wordt steeds belangrijker naarmate aanvallers geavanceerde spoofing-aanvallen inzetten, zoals deepfakes die social engineering-aanvallen nog overtuigender maken. Beveiligingsprofessionals hebben bovendien rolspecifieke AI-training nodig, zodat ze weten hoe kwaadwillenden de technologie kunnen gebruiken.

Het cyberbeveiligingslandschap is voortdurend in beweging. Organisaties die prioriteit geven aan AI-gebaseerde beveiliging en een cultuur van continu leren, bevinden zich in de beste positie om door het veranderende bedreigingslandschap te navigeren. Met een proactieve en adaptieve beveiligingsaanpak kunnen bedrijven de transformatieve kracht van AI vol vertrouwen omarmen en bouwen aan een veiligere toekomst.


Dit is een aangeleverde bijdrage van Koen Segers, Managing Direct BeLux bij Dell Technologies. Voor meer informatie over hun oplossingen, kan je hier terecht.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.